Paardebloem natuureducatie en natuurbeleving
 

Educatieve natuurprojecten op school en kinderopvang

De natuur ontdekken is de drijfveer van Paardebloem Natuuractiviteiten. Dat kan in het bos, op het schoolplein en in het plantsoen. Eigenlijk bijna overal!

Meer informatie over de verschillende educatieve activiteiten vind je hieronder.

Op pad Wil je als kinderopvang leuke natuuractiviteiten bieden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Paardebloem heeft ruime ervaring met natuuractiviteiten op kin­der­opvang locaties, van NatuurPeuters tot 'Overleven' voor tieners.

De activiteiten worden uitgevoerd op een speelterrein van de BSO met bosjes en bomen of in een park of bos op wandelafstand.

Meerdere lessen van een uurtje....

Het is mogelijk om 4 keer een les van een uur te organiseren. Zo kan de BSO een maand lang in het teken staan van de natuur. In deze folder lees je over dat aanbod: 2 programmas 'De natuur in de seizoenen' voor 4-7 jarigen en 'NatuurSpeurders' en 'Overleven in de Natuur' voor 7-10 jarigen. Tuinieren voor alle leeftijden wordt ook aangeboden in de pdfFolder natuuractiviteiten voor kinderen in de bso.

....of een dagdeel in de vakantie

Een natuuractiviteit van een dagdeel in de vakantie is ook mogelijk! Denk aan een 'Op natuurexpeditie' voor 4-7 jarigen waarin we struinen, speuren, iets maken uit de natuur en een wilde kruidensoepje koken. Of 'Overleven in de natuur' voor 7-10 jarigen waarin we diersporen zoeken en zelf primitief vuur leren maken!

Ruik eens hoe lekker!
Rood-met-witte-stippen vliegenzwam
Een vuurboog om vuur te maken

Wie wil er veldzuring proeven?Paardebloem Natuuractiviteiten geeft graag praktische natuurlessen op de basisschool!
In elke omgeving is een natuurles in te vullen, ook op een school met veel tegels op het plein. Zoals kleine bodembeestjes, plantjes, water, insekten op bloemen etc.

Een voorbeeld is basisschool De Ontdekkingsreis in Driebergen. De natuur beleven heeft de nadruk in het programma op de Ontdekkingsreis. De school heeft een natuurspeelplein, een educatieve moestuin met moestuinbakken, een toegankelijke vijver voor wateronderzoek en een park naast de deur. Er is veel te beleven, ook dankzij de prachtige oude eiken achterin de schoolmoestuin.
Er is voor de kleutergroep wekelijks een natuurles en de andere bouwen hebben in clusters van 5 weken natuurlessen, 2 x maal per jaar. De activiteiten die de kinderen ondernemen zijn moestuinieren, eigen groenten oogsten en klaar maken, wildplukken uit de tuin en pesto maken, maar ook leven in de natuur in de oertijd, wateronderzoek, insekten en bloemen, vertering in de herfst 'Er bestaat geen afval in de natuur', zwerfafval opruimen, plastic soup... En (bijna) altijd buiten!

Moestuincoach
Paardebloem Natuuractiviteiten kan ook je school ondersteunen bij het opzetten en implementeren van moestuinieren, bijvoorbeeld in bakken. Clara Timmerman is officieel Moestuincoach. Zij kan ook de moestuinlessen geven.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van praktische natuurlessen of moestuinieren op je school? Neem gerust contact op.

Ik speur door het bos
Een rood-met-witte-stippen vliegenzwam gevonden
Welkom in onze hut!