Paardebloem natuureducatie en natuurbeleving
 

Klaartje TimmermanVan huis uit...

Ik ben geboren als Clara, maar werd Klaartje genoemd. Ik wil weer Clara heten; misschien vind je nog her en der Klaartje. Dat ben ik dus!
Ik ben opgegroeid in een gezin met een grote liefde voor de natuur. Wij gingen er vaak op uit om de wilde natuur te ontdekken en van de paden af te gaan. Mijn vader had een hoveniersbedrijf voor natuurlijke tuinen, mijn moeder was pioneer op het gebied van biologisch en vegetarisch eten in Eindhoven. 
Ik heb me altijd enorm op mijn gemak gevoeld in de natuur en wil dat graag delen met anderen!

Opleidingen en projecten

Na de Vrije School in Eindhoven, de havo en een deel van de biologische landbouwschool Warmonderhof in Dronten, ben ik bezig gegaan met milieubewustzijnsprojecten en vegetarisme / veganisme. Ik runde met een groepje vrienden de biologische en veganistische mobiele keuken De Breedbekkikker in Utrecht.

Natuureducatie

In 1999 realiseerde ik me dat ik in de natuur met mensen echt blij word en heb me aangemeld bij een natuurgidsencursus in Zeist, van IVN Instituut voor natuur- en duurzaamheidseducatie. Die heb ik cum laude afgerond.

Ik heb in 2005 aan de Hogeschool Utrecht een propedeuse Docent Biologie gehaald, om in het veld van natuur- en milieueducatie te kunnen werken. Maar mijn nieuw gestartte bedrijf Stichting Paardebloem liep al goed, zodoende heb ik de opleiding gestaakt.

Klaartje bij de oude knotwilgNatuurbeleving en Paardebloem

Vlak vóór mijn opleiding Docent Biologie, in 2004, richtte ik Stichting Paardebloem op. De naam Paardebloem slaat op de pluisjes die wereld in vliegen en vruchtbare grond vinden om te groeien. Het is op de oude wijze geschreven wegens het woord Aarde erin. Met mijn ervaring met het aantal jaren gidsen van natuurwandelingen en natuuractiviteiten voor kinderen bij het IVN, wilde ik iets van mezelf opzetten. Uitgangspunt is respect voor de natuur en beleven van de natuur. Ik miste het echte natuurbeleven en voelen binnen het werkveld van natuur-educatie, terwijl we juist eerst beleven, voelen en daarna kennis opdoen!

In 2007 ontving ik voor Stichting Paardebloem de derde prijs van de nationale milieuprijs Terre de Femmes van Yves Rocher voor uitmuntend werk voor kinderen.

Ik ben vanaf het jaar 2001 tot 2009 natuurbegeleider en lid van het coordinatieteam van het natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land , locatie Baarn. In dit project zijn schoolkinderen drie hele dagen in de natuur en beleven de natuur rondom de elementen water, lucht, vuur en aarde.
In het Bewaarde land project heb ik veel natuurbelevingswerkvormen geleerd en bushcraft technieken zoals primitief vuur maken. Het heeft me erg geinspireerd, mede dankzij Agnes Meijs van Buro Natuurlijkheden.

Paardebloem Natuuractiviteiten

In 2007 ben ik mijn onderneming Paardebloem Natuuractiviteiten begonnen, nadat de activiteiten eerst uitgevoerd werden bij de Stichting.

Vanaf 2004 tot 2019 was ik docent bij Stichting Ecokids Nederland, een organisatie die laagdrempelige natuur- en milieuactiviteiten uitvoert op scholen, buurthuizen en buitenschoolse opvang.

Sinds 2008 ben ik als natuurdocent verbonden aan basisschool De Ontdekkingsreis in Driebergen waar ik wekelijkse natuurlessen geef.

Sinds 2010 word ik ingehuurd voor natuurworkshops voor kinderen buitenschoolse opvang organisatie Partou, waarbij ik vanaf 2015 ook natuuractiviteiten voor de peuters binnen de kinderdagverblijven uitvoer.

Sinds 2013 mag ik me officieel NatuurWijzer noemen. Uitvoerder van het NatuurWijs natuurproject voor basisschoolleerlingen. NatuurWijs is een binnenschools natuurprogramma geinitieerd door Staatsbosbeheer en het NatuurCollege van Prinses Irene van Lippe-Biesterveld.

Vanaf voorjaar 2014 bied ik ook kinderfeestjes aan in het mooie Natuurkwartier in park Oudegein te Nieuwegein met een gaaf natuurspeelterrein. Ook kan je een feestje bij me boeken vanuit het NME centrum de Woudreus in Wilnis en bied ik sinds 2019 natuurfeestjes aan op de Boswerf in het Zeisterbos.